PACE (Pil) Tedavisi

PACE (Pil) Tedavisi

 

Kalp pili, kalbinizin çok yavaş çarpmasını önlemek için kalp atışlarınızı kontrol etmek ( monitorize etmek) için deri içine yerleştirilen bir araçtır. Kalp pili bir ya da iki telin takılması ile kalp atışı üreteci içeren bir kutudan oluşur. Kalp pili kalbin yakınına yerleştirilir ve kalbin haddinden yavaş atmasını engeller ve kontrol eder.

Bir ya da iki telli olarak kalbe yerleştirilir veya atış üreteci içeren bir kutuya sahiptir. Kalp atışı üreteci derinin altına ya da köprücük kemiği altına yerleştirilir. Almaçlar kalbin içerisine gögüsün geniş damarlarından birisinden uzanarak geçer. Bu almaçların amacı kalp atışları hakkındaki bilgiyi, kalp atışı üretecine iletmektir. Eğer kalbiniz çok yavaş atarsa, atış üreteci, direkt olarak bunu almaçlarla alır ve elektrik akıımı göndererek kalbin normal atışına ulaşmasını sağlar. Eğer kalbiniz normal atışına ulaşır ise bu seferde almaçlar bunu ölçer ve atış üreteci işlemini durdurur.

Kalp pili genelde lokal anestezi ile yerleştirilir, bu sırada size yatıştırma ilaçları verilir ki hafif uykulu ve rahat olasınız. Kalp pili yerleştirme işlemi genelde bir saat sürer. Kalp pili takma işlemi kalp kateterizasyon ameliyathanelerinde( kardiyak katerizasyon laboratuvarları) gerçekleştirilir. Kalp pili takılırken, kalp ritimi, kan basıncı, nabız, tansiyon ve kanın içindeki oksijen seviyesi sürekli monitorize edilir yani bilgisayar ekranından durmadan kontrol edilir.

Kalp pili nasıl yerleştirilir?

 

Doktor, kalp pili takmadan önce deri altındaki köprücük kemiğinin bulunduğu bölgeye lokal anestezi yapar yani o bölgeyi uyuşturur. Anestezi ilaçları bir kaç dakika içerisinde etkisini gösterir ve bölge giderek hissizleşir. kalp pili takılırken 3-4 cm uzunluğunda yarık köprücük kemiğinin bulunduğu bölgeye açılır. Kalp pili takılırken bir sonraki aşama kalbe doğru giden büyük atardamarı bulmaktır. Bu damar bulunduktan sonra kalbin içerisine yerleştirilecek almaç yani iletken,damar yolu ile kalbe ulaşabilir. Bu aşamada kalbinizde fazladan bir kaç atış hissedebilirsiniz. Fakat bu durum çok fazla sürmeyecektir. Kalp pilinin iletkenleri ve almaçları takılırken, ideal pozisyonunu bulması biraz zaman alacaktır. Bu aşamada biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sanki kalbinizin içerisinde bir damardan kalbinizin içerisine bir tür tel giriyor gibi hissedeceksinizdir ki gerçekte de olan budur. Fakat bu durumda çok fazla sürmeyecektir. Doktor kalp pili takılırken doğru pozisyonu bulduğunda, direkt olarak o bölgeye takılır ve atış üreteci( pulse jeneratörü) kutusu da yerine yerleştirilir. Bu kutu deri altında veya kas ile gögüs duvarı arasında olabilir. Sonunda kutu, almaçlar ve iletken yerleştirilir ve bölge kapatılır. Bazı doktorlar bu bölgeyi kapatırken çözülebilir dikiş ipi kullanırken bazı doktorlar normal dikiş ipi kullanırlar. Bu durumda 7 gün içerisinde dikişlerin alınması gerekir ki enfeksiyon olmasın. Dolayısı ile 7 gün sonrasında doktorunuza hatırlatmanız gerekir.

Kalp pili takıldığında komplikasyonlar (sorunlar) meydana gelebilir mi?

Bu işleminde bazı riskleri vardır. Kalp pili taktırmadan önce bu komplikasyonları bilmeniz gerekir ve ameliyata girmeden önce bir evrak imzalarsınız. Kalp pili takılırken ve takıldığında, bazı potansiyel risklerin olduğu veya beklenmeyen tesirlerin olacağını anlamanız oldukça önemlidir. Hastaların büyük bir çoğunluğu kalp pili takıldıktan sonra problem yaşamazlar. Kalp pilinin riskleri aşağıda sıralanmıştır :

Kalp pilinin riskleri nelerdir?

Pnömotoraks (Plevra zarları arasına hava kaçması) : Biri akciğerin dış yüzünü diğeri ise göğüs duvarının iç yüzünü saran 2 akciğer zarı (plevra) vardır. Bu zarların arasına hava kaçması, kalp pili takılırken 100 hastadan 1 in de meydana gelir. Atış üretecinin telleri akciğere çok yakındır yani kalp ile akciger arasındadır. Akciğerde hava kaçağına sebep olması mümkündür. Bazen bu problem kendi kendine çözülür. Fakat kalp pili takılırken bu problem meydana çıkarsa gögüsü boşaltmak gereklidir. Kalp pili takıldıktan hemen sonra hastaneden çıkabilirken, bu problemden dolayı bir kaç gün daha hastanede kalmanız gerekebilir.

Perikardiyal efüzyonu (Delikten kalp çevresine kan birikmesi):500 hastada 1 gerçekleşir. İletken tel yerleştirilirken, kalbin dışına kan birikmesine sebep olur. Genelde kendiliğinden vücut bu problemi çözer fakat çoğunlukla boşaltmak gereklidir. Kalp pili takılırken çok sıklıkla olmasa dahi operasyon gerekebilir. Hastanede bir kaç gün daha kalmanız gerekebilir.
Enfeksiyon :Kalp pili takılan 100 hastadan ikisinde görülür. Bu problemi çözmek için antibiyotik verilir. Kalp pilinin enfeksiyon yapması istenmez ama kalp pili takılırken böyle bir durum oluşursa eski kalp pilinin alınıp yerine yenisinin yerleştirilmesi gerekir.

Hematom (ağrılı morarma-kan toplama):400 hastadan 1 inde gerçekleşir. kan toplayan yerin patlatılıp boşaltılması gereklidir. Hastalar bu işlem sırasında ve sonrasında kan inceltici ilaçlar kullanırlar ki kanın hematom formuna gelmesi engellensin.

Telin Kayması ( Kalp pilinin kayması) : 200 hastadan 1 inde meydana gelir. Dolayısı ile kalp pili doğru enerji vermez ve bir işe yaramaz. Tekrar ameliyat yapılması gereklidir.

Ölüm: Kalp pili takılırken çok ama çok az rastlanılan bir durumdur. Kalp pili takılırken kalp durabilir. Bu durumda kalp tekrar çalıştırılır ve kalp pili yerine yerleştirilir.

Kalp pili takıldıktan sonra neler yapılmalıdır ve neler gözlenebilir?

Kolunuz ve dirseğiniz bir kaç gün içinde ağrıyabilir. Basit ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Burada kalp pili takıldıktan sonra kolu ve dirseği oynatmak çok önemlidir. Çünkü kalp pili takıldıktan sonra “donmuş dirsek sendromu” gözlenebilir. Hareket ettirebilirsiniz fakat kalp pili takıldıktan sonraki ilk kontrole kadar ağır kaldırmamalısınız. Ameliyatla açılan yarığın bulunduğu bölgeyi, kalp pili takıldıktan sonraki 1 hafta ıslatmamalısınız. Zaten bir hafta içerisinde dikiş dikilen yer yavaş yavaş kendisini kapatacaktır. Düzenli olarak batikon ile yara yerinin temizlenmesi gerekir. Eğer halen bir problem olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız ya da bu siteye sorunuz.

Kalp pili takıldıktan sonraki haftalar nasıl olmalıdır?

Kalp pili takıldıktan sonra düzenli olarak kontrole gelmelisiniz. İlk hastaneye ziyaretiniz 6 hafta sonra olacaktır. Sonrasında her 9-12 ay da bir hastaneye gelip ziyaret etmelisiniz. Bu ziyaretleriniz sırasında kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığı, kalp pili tellerinin yani kalp pili iletkenlerinin yerinde olup olmadığı kontrol edilir, atış üretecinin programlanması gerekiyorsa o programlanır. Bu ziyaret genelde 20 dakika sürer.

Kalp pilinin bataryası biterse ne olur?

Kalp pilinin ne kadar gideceğini bir sürü faktör etkiler fakat ortalama bir rakam verilirse standart şartlarla kalp pili 7-10 yıl gider. Düzenli kontrollerle kalp pilinin voltajı ölçülür ve olası kalp pili bitmelerine karşı temkinli davranılır. Eğer 7-10 sene geçmişse ve kalp pili bitmişse atış üreteci değiştirilebilir ya da fonksiyonlarını yerine getiriyorsa değiştirilmeden kalp pili değiştirilir.

Kalp pili olan insanlar neler yapamazlar , neler yapmamalıdır?

Kalp pili olan insanlar normal olarak yaşamlarına devam edebilirler. Ev aletlerini cep telefonlarını kullanmanızda herhangi bir mahzur bulunmamaktadır fakat bu tarz cihazları kalp pilinin üretecinin yakınlarına getirmemeniz gereklidir. Kalp pili takıldıktan sonra kalp piliniz hakkındasize bir kart verilir, bu kartta kalp piliniz hakkında detaylı bilgiler yer alır. Eğer uçağa binecekseniz bu kartı güvenlik görevlisine göstererek güvenlik kapısından geçmezsiniz. Eğer kalp piliniz varsa ve kafanıza takılan bir elektrikli ya da elektromanyetik bir cihaz varsa, doktorunuza ya da bize sorabilirsiniz. Sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.

Kalp pili takıldıktan sonra araç kullanılabilir mi? Kalp pili ile araç sürme

Kalp pili takıldıktan 1 hafta sonraya kadar araç kullanmamalısınız. Normal araç için sürücü belgesi alacaksanız 1 hafta eğer kamyon tarzı araçlar için sürücü belgesi alacaksanız 6 hafta beklemeniz gerekecektir.