BİLEKTEN ANJİO

Bilekten Anjiyo

Koldan anjiyo, anjiyo vücuttaki herhangi bir damar sisteminin görüntülenmesi, damarda olan kan akımının izlenmesi ve damarlardaki darlığın, tıkanıklığın belirlenmesi için yapılan bir uygulamadır.

Vücuttaki damarların hepsi için anjiyo uygulanabilir. Beyin damarlarında, gözlerde, kalp ve bacaklarda yapılan anjiyo oldukça yaygındır. Kalp damarları için yapılan koroner anjiyografi olarak tanımlanır.

Bu işlemin yapılması sırasında genellikle sağ kasık atardamarı tercih edilir. Fakat bilekten ya da dirsek bölgesinden kol atardamarından yapılan anjiyo giderek daha fazla uygulama olanağı bulmaktadır.

Fakat bilekten ya da dirsek bölgesinden kol atardamarından yapılan anjiyo giderek daha fazla uygulama olanağı bulmaktadır.
Anjiyo uygulaması yaklaşık hazırlıkların dışında 10-15 dakikada tamamlanır. İşlemin sonunda atardamara yerleştirilmiş olan tüp çekilir. Bölgede kanama olmaması açısından bir süre baskı uygulanır. Kanama durduktan sonra, buraya pansuman yapılır. Koldan yapılan anjiyoda hasta 1-2 saat süren gözlem sonrası taburcu edilebilir. Bölgeye yapılan baskının iyi uygulanmaması nedeniyle kanama, morarma, şişlik ve ağrı oluşabilir. Cilt altındaki dokuda kana birikimi olursa ya da damar girişinde zedelenme durumu varsa, hastanın lokal ameliyat edilmesi gerekebilir.

Koldan anjiyo neden ve nasıl yapılmaktadır?

Anjiyo kasıktan yapıldığında, işlemden sonra damardaki kılıf çekildiğinde bölgeye 10-15 dakika elle, daha sonra kum torbasıyla birlikte basınç uygulanmakta ve hastanın en az 6 saat yatak istirahati yapması gerekmektedir. Bu hastalarda kanamanın olmaması açısından yapılan baskı bazen kilolu kişilerde damar sıkışmasına neden olarak, bölgede ağrıya, kanamaya, sertliğe, morarmaya yol açabilir. Bu nedenlerle hastanın anjiyo sonrası daha erken taburcu edilmesi, kilolu hastalarda yukarıdaki olumsuzlukların oluşmaması açısından ön koldan anjiyo yapılması uygun görülür.
Ön koldan yapılan anjiyo için aranan koşul, hastanın ön kolundaki her iki atardamarının aktif olarak işlev görmesidir. Bu olmadığı takdirde koldan anjiyo yapmak sakıncalı olur. Kasık atardamarında yapıldığı gibi, koldan el bileği ve yukarıdaki alandan atardamar noktası uyuşturulmakta, atardamara sokulan tüp, buradan kalbe doğru ilerletilmektedir.

Koldan anjiyo kasıktan yapılan anjiyoya göre avantajlı mıdır?

Anjiyo yapılan hastaların daha erken taburcu olmasını sağlayan koldan anjiyo yöntemi, bu açıdan avantajlı olsa da, uygulamayı yapan operatör açısından kasıktan yapılan anjiyo kadar hızlı ve kolay yapılmaz. Koldan anjiyoda her katater kullanılamamakta, kataterler gereken pozisyonda ayarlanarak sabitlenme zorluğu çekilmekte ve bu nedenle birkaç defa deneme yapma gerekliliği doğmaktadır. Bu nedenle anjiyo süresi uzamakta ve hastalar doğal olarak daha fazla radyasyona maruz kalmaktadır. Bu açıdan koldan anjiyonun bazı dezavantajları vardır.